Jubilæum 2010

Stormfuldt jubilæum i Løgstør Roklub

13-06-2010

En strid kuling satte sit præg på et bemærkelsesværdigt jubilæum i Løgstør i går.

jubi

Talerne stod i kø for at sige nogle bevingede ord, da Løgstør Roklub i går fejrede sit 100 års jubilæum. Imens hev og sled en hård vind i teltdugen, som skærmede de mange gæster ved receptionen i teltet ved siden af klubhuset.

Teltet klarede dog presset, og gratulanterne blev beværtet med sandwiches og øl og vand og kaffe. Flere af gæsterne havde gaver med. Nogle endda store pengegaver. Og klubbens nye formand, Inge-Marie Regnar, afslørede i går, hvad pengene skal bruges til:

“Vi vil gerne købe flere kajakker, idet der er en stigende interesse for at ro kajak. Der er heldigvis også en stigende interesse for roning generelt. Der er i år kommet nye medlemmer til klubben, og i øjeblikket er medlemstallet på omkring 100.”

Kajakroning blev indført i klubben i 2003.

I anledning af jubilæet har roklubben fået udgivet et jubilæumsskrift i 300 eksemplarer. Skriftet er en gave fra Stenhuggermester J. P. Bengtsson og hustrus mindefond. Jens Peder Bengtsson var i over 50 år aktivt medlem af Løgstør Roklub indtil sin død i 1969. Han og hustruen Ottilie havde i sit testamente besluttet at oprette en mindefond til gavn for Løgstør Roklub.

Tilbage i 1921 blev en anden fond stiftet; Magdas Mindefond til Støtte og Opmuntring for Rosporten. Fonden skulle bestyres af 3 borgere i købstaden Løgstør. Begge fonde har i forbindelse med roklubbens 100 års jubilæum doneret penge, som er blevet brugt til at sætte nye porte i bådehusene og lidt småreparationer.

At Løgstør Roklub har overlevet i 100 år, kan der findes mange forklaringer på. Men Inge-Marie Regnar kom med en af de indlysende årsager i sin jubilæumstale:

“Hvor mange kan bryste sig af at have de muligheder for roning, vi har? Selv når Limfjorden viser tænder, og roning for de fleste af os vil være en umulighed, kan vi drage nytte af kanalen (Frederik den VII’s Kanal, red.) Her er der som regel altid mulighed for at kunne sætte en båd eller en kajak i vandet.”

Cand. Polyt. Hans Lauridsen regnes som den egentlige stifter af Løgstør Roklub i 1910. For at få råd til en båd solgte han aktiebreve á 10 kroner til Løgstørs borgere. Kort efter blev en gammel fransk 4-årers båd fra 1901 med drejelige åregange købt af Aarhus Roklub for 250 kroner. Derefter kunne roklubben stiftes. Først i 2016 slettes aktiebrevene og båden overgår til Løgstør Roklub.

I 1923 blev en lokal dameroklub startet. Den havde sit eget virke i mange år. I 1966 blev de to roklubber for henholdsvis damer og herrer slået sammen til én.

Gennem det første århundrede har klubben hjemtaget flotte resultater. I 1981 fik Løgstør Roklub et Danmarksmesterskab i dobbeltsculler på 1000 meter for juniorer. Gitte Andersen fra Løgstør vandt sammen med en roer fra Kvik i København.

Et junior-DM blev det også til i 1990, da Marie Agesen, Charlotte Harmsen, Marianne Harmsen og Trine Andersen vandt i 4-årers inrigger på 2000 meter.

Andre milepæle i klubbens mangeårige historie er nu nedfældet i jubilæumsskriftet, som nuværende medlemmer af roklubben har fået udleveret.

Ved jubilæet i går var der i øvrigt også taler ved blandt andre borgmester Knud Kristensen, Leif Myrup fra Løgstør Egnens Turistforening, og Karina Boller uddelte en ny Limfjordsnål, som gives til medlemmer af Løgstør Roklub, som enten har sejlet Limfjorden Rundt eller på anden vis har gjort en særlig indsats for roklubben.

3 personer fik nålen tildelt i går. Det var Inge Boller, Jørgen Birk og Søren Gregersen

Klub for roere og kajakroere med redningsøvelser, aktivitetskalender, havkajakker, børnekajakker og klubhus.